AZ ÖKOHÁZ                 

A ház megálmodója, Szunai Miklós megkapta a Belga Királyság "Feltaláló Lovagrendjének" parancsnoki fokozatát.

A találmány: ÖKO-LAKÓPARK

A megoldandó probléma:

Egészséges, biztonságos és kényelmes lakóhely létrehozása

A találmány meghatározása:

Az Öko-lakópark olyan közös tulajdonban lévő lakóhely, amely legmesszebbmenőkig kielégíti az itt lakóknak az ideális otthonnal szemben támasztott igényeket. Ez maradéktalanul csak számítógépes technika révén valósítható meg.

A találmány egy számítógépes rendszer, amely ellenőrzi, vezérli és összehangolja a lakópark korszerű és optimális műszaki megoldásait. Biztosítja ezzel az energia( elektromos, hő ), az anyag ( levegő, víz, szennyvíz, árucikkek, szemét ) optimális forgalmát. Ellenőrzi a személyek ( lakók, látogatók, illetéktelenek ) megkülönböztetett mozgását. Megteremti a magas fokú tűz- és vagyonbiztonságot, és lehetővé teszi az információs ( Internet, telefon, televízió, rádió, posta, kultúra ) akadálytalan, gyors áramlását. Végzi mindezt úgy, hogy a legmesszebbmenőkig figyelembe veszi az itt lakók szempontjait és igényeit. Ez a találmány automatikusan gondoskodik a rendszernek a környezetbe való harmonikus illeszkedéséről úgy is, környezetbarát anyagokat és technológiákat alkalmaz, szigorúan kiküszöbölve a környezeti ártalmakat és a környezet károsítását. Ez utóbbiak miatt nevezzük a találmányt Öko-lakópark -nak

Bemutatás:

Budapesten, a II. kerület Budakeszi út 77. szám alatt 2,3 hektárnyi ősfás, erdős területen 118 különböző méretű ( 50-200 nm alapterületű ) lakást magába foglaló épületegyüttes az első ilyen felépülő lakópark.

A tervező és a kivitelező gondoskodott arról, hogy az építkezésnél csak a legjobb minőségű és az egészség- és a környezetvédelmet messzemenően kielégítő anyagokat használják fel. Az épület hő és hangszigetelése optimális. Fűtés-hűtés, melegvíz ellátás központilag biztosított, és lehetőség szerint az üzemeltető igénybe veszi a természetes energiaforrásokat. ( napenergia ). A különféle hulladék szétválasztva kerül összegyűjtésre.

A lakók kényelmét közös létesítmények, mint uszoda, szaunák, tornaterem, gyógyászati részleg, játékterem, étterem, a környezetbe ágyazott épített kert biztosítják. A lakóparkban hétféle biztonságos tárolóhelyet ( gépkocsi, kerékpár, bor, pénz, ingóság, sportfelszerelés, gép ) biztosít. Lehetőséget nyújt kulturális, szórakozási és vallási igények kielégítésére ( könyvtár, kápolna, képtár, játékszalon ).

                                       

Mindezek zavartalan biztosítására a lakópark központi számítógépéhez érzékelők és parancstovábbítók csatlakoznak, amelyekről beérkező adatokat, jeleket ( hőmérséklet, légnedvesség, fényviszonyok, mozgás, különböző berendezések állapotjelei, kívánságok stb. ) a találmány alapját képező számítógépprogram feldolgozza, értékeli, és ha szükséges, a megfelelő vezérlő jelet automatikusan kiadja a végrehajtó egységek felé. Majd ezután ellenőrzi a végrehajtást, regisztrálja a bekövetkezett változást, hogy szükség esetén újabb beavatkozás történjen.

Alkalmazás:

Lakóparkok, üdülőtelepek, lakótelepek, szállodák, bürotel.

Előnyök:

* Optimális lakófeltételek biztosítása

* Alacsonyabb üzemelési költségek

* Maximális biztonság

* A környezeti ártalmak és a környezetkárosítás csökkentése